2009. március 29., vasárnap

Palacsinta alaptészta

Hozzávalók 1 adaghoz:
  • 2 tojás,
  • 20 dkg liszt,
  • 2 dl tej,
  • 2 dl szódavíz,
  • csipetnyi só,
  • 1 dl olaj.
Az egész tojásokat a szódával meg a tejjel simára keverjük, csipetnyi sót adunk hozzá, és állandó keverés mellett a lisztet, majd tovább keverve az olajat is hozzáadjuk, úgy, hogy sűrűn folyós masszát kapjunk. 15-20 percig pihentetjük a palacsintatésztát.
A sütés során csak az első palacsinta alá kell olajat hevíteni. A sütő hőmérséklete akkor jó, ha a tészta enyhén sisteregve folyik szét benne, nem hólyagosodik fel, és nem füstöl.
A tészta első oldala akkor sült meg, amikor a felső része elveszti a fényét, és a sütőt megrázva, a tészta könnyedén elmozdul. Ekkor feldobva, vagy vékony pengéjű késsel alányúlva megfordítjuk. Fél percig tovább sütjük, majd egy tálra csúsztatjuk.
Különböző, sós vagy édes töltelékkel megtöltve tálaljuk. A töltelék jellegéhez illő mártást is adhatunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése