2009. március 16., hétfő

Kossuth-rostélyos

Hozzávalók 10 személyre:
  • 10 szelet - kb. 16 dkg-os - rostélyos,
  • 2 fej (kb. 20 dkg) vöröshagyma,
  • 15 dkg zsír,
  • 2 dkg pirospaprika,
  • 2-3 db zöldpaprika és paradicsom,
  • 10 nagyobb burgonya,
  • 50 dkg csiperkegomba,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma,
  • frissen őrölt bors, só.
A rostélyosokat enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és forró zsírban mindkét oldalát hirtelen pirosra sütjük. A zsírból kiszedve egy lábasba tesszük. A visszamaradt zsírjában megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a cikkekre vágott paprikát. Meghintjük pirospaprikával, összekeverjük, és felöntjük 3 dl vizzel. Rárakjuk a cikkekre vágott paradicsomot is,m ajd felforraljuk, és a rostélyosokra öntjük. Annyi level legyen, hogy a húst ellepje. Fedő alatt, lassú forralással puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, vízzel pótoljuk.
Közben a megtisztított burgonyák belsejét kivájjuk, és sós vízben megfőzzük, vigyázva, hogy szét ne essen. A gombát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a vajban, sóval borssal ízesítve megpároljuk, végül a levét elforralva, zsírjára sütjük. Ezzel a gombapéppel megtöltjük a kivájt, főtt burgonyákat.
Tálaláskor a töltött burgonyákat a rostélyosokra rakjuk, és a hús mártásával lelocsoljuk. Minden szelet húsba egy-egy nemzeti színű zászlócskát szúrhatunk díszítésképpen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése